Bila Rindu

Sabtu, 5 Mac 2011

Saman

Tarikh  : 28 Februari 2011
Hari      : Isnin
Waktu  : 2.00 petang
Tempat : Kolej Harun Aminurrashid

Peristiwa:
Akhbar merupakan penjana maklumat harian yang pasti akan aku baca setiap hari. Pelbagai maklumat dan isu semasa yang disampaikan melalui akhbar. Pada hari ini aku telah  membaca sebuah artikel akhbar yang bertajuk  “Tidak Serik”. Artikel ini berkaitan dengan sikap pengguna jalan raya yang suka menangguhkan hal pembayaran saman jalan raya hingga ke saat akhir. Berikut merupakan petikan artikel akhbar tersebut :

KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia sekali lagi membuktikan mereka tidak pernah serik membayar saman trafik pada saat-saat akhir. Hari terakhir diskaun saman trafik ditawarkan sejak Ogos tahun lalu yang berakhir semalam menjadi bukti sikap negatif masyarakat negara ini. Gara-gara ribuan orang menyerbu pejabat pos dan balai polis semalam, keadaan kaunter bayaran saman dikatakan kelam-kabut. Tinjauan Kosmo! di ibu kota mendapati sejak pukul 8 pagi, pejabat-pejabat pos diserbu oleh pesalah trafik yang mahu melunaskan saman mereka. Akibatnya sistem komputer rosak dan tidak berfungsi. Berikutan itu, ribuan pesalah trafik menyerbu balai polis berdekatan sehingga menyebabkan keadaan menjadi amat sesak dengan orang ramai. Tinjauan di beberapa lokasi seperti di Balai Polis Trafik Kuala Lumpur dan Pejabat Pos Dayabumi di sini mendapati orang ramai yang sabar menunggu sejak pukul 8 pagi terpaksa ‘berputih mata’ untuk membayar saman masing-masing.
Catatan:
Sikap suka bertangguh dalam melakukan sesuatu perkara akan mendatangkan keburukan terhadap diri kita. Kerajaan sudah memberi tempoh yang panjang untuk membayar saman. Namun mereka lebih suka mengambil  sikap sambil lewa terhadap saman yang perlu dibayar. Sikap prihatin perlu diterapkan dalam diri setiap masyarakat agar situasi seperti ini tidak akan berlaku. Renung-renungkan dan selamat beramal. J Patuhilah peraturan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HAK Milik Rogayah Ahmad